lördag 26 april 2008

Stare Miasto

Lördag. Runt 22 grader varmt och strålande sol. Vår i Warszawa, fast det kändes som sommar. Jag strosade runt lite i olika shoppingcentra och mötte sedan upp med Przemek, Michał, Andrzej och Monica för en tur till Gamla Stan. Vi började i Saskiparken, som är vacker med sina statyer och fontäner.

Den före detta påven Johannes Paulus II (Jan Pawel) kommer från Polen. Det här är Ungdomens Kyrka. Den var väldigt vacker innuti, katolsk och prålig med massor av utsmyckningar i guld, men vi kunde bara kika in, för det pågick ett bröllop där inne. Totalt under turen i Gamla Stan såg vi inte mindre än 4 brudpar.Vi gick upp i ett speciellt utsiktstorn och fick se Gamla Stan (Stare Miasto) och dess omgivningar från ovan. Kungliga Palatset till höger.Det är Sigismund som står staty uppe på pelaren. Gustav Wasas sonson som var kung i Polen, ni vet. Han var den kung som flyttade Polens huvudstad från Kraków till Warszawa. Han försökte att ena de svenska och polska rikena, men misslyckades och i folkmun sägs det att det är därför som han står staty och får utstå skammen med att få fågelskit på sig dagarna i ända.Vi började turen med lite mat. Man kan inte åka till Polen utan att äta genuina polska pirogi med olika sorters fyllning.Som maträtt beträffad är den faktiskt inte alltför långt ifrån våra kroppkakor, med undantag av att man äter "kroppkakefyllningen" som tillbehör ovanpå och att själva pirogen kan vara fylld med allt möjligt: svamp, ost, kött, kikärter etc. Pirogen är kokt, precis som våra kroppkakor, men degen innehåller ingen potatis, bara vanligt mjöl.

Gamla Stan är väldigt vacker. Den totalförstördes under kriget, men byggdes upp igen mellan 1951 och 1953 utifrån fotografier och målningar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar