onsdag 13 maj 2009

Semifinal 1 ESC 2009, MoskvaNågra tankar...

Arrangemanget: Fantastiskt vacker och snygg scen – den proffsigaste någonsin tycker jag – men ljudet var väldigt dåligt. Det borde gå att få till ett bättre ljud när man lägger ut så mycket som hutlösa 300 miljoner svenska kronor på kalaset, kan man tycka.

Programledarna: De sämsta på många, många år. Dom kan inte språken (engelska/franska) och varför måste dom klamra sig fast vid varandra hela tiden? Han ser mest ut som att han vill gå iväg och hångla upp henne. Hon är ett spån.

Favoriter som föll: Finland och Schweiz. Som väntat lät Finland inte speciellt bra live. Jämför med E-type, som ju med fördel ska avlyssnas i bilstereon snarare än på scen. Att däremot Schweiziska gruppen Lovebugs skulle komma med falsksång var oväntat och onödigt. Det är en rutinerad grupp med ett skönt sound som andas Kent och lite U2. Dom hade årets bästa låt enligt mig, men föll på framträdandet. Synd. Det var andra året i rad för Schweiz. Min favorit från förra året, Paulo Meneguzzi och hans Era stupendo, lyckades inte heller ta sig till final.

Oväntade favoriter: Island höll hela vägen. Jag tycker att det är en väldigt bra låt, frågan är om inte detta blir min favorit på lördag? När framträdandena var slut ville jag även gärna slå ett slag för Malta, Israel och Portugal. Chiara (eller "Tant Malta" som Charlotte Perrelli uttryckte det) har ju en fantastisk röst och sjunger en mycket fin ballad som kommer att komma högt, högt upp på resultatlistan. Isreals tjejer bjuder på stämsång som ger mig rysningar och Portugals låt är en söt och mysig liten sak och jag kommer på mig själv med att gå runt och tralla på den då och då. Som sann Eurovision-nörd får ju även Isreal och Portugal pluspoäng för att dom sjunger på de egna språken. Jättekul också att Malena gick vidare. Det förtjänade hon, hon är ett fullblodsproffs utan dess like.

4 kommentarer:

 1. Jag måste säga att jag är förvånad över hur illa det lät om Chiara's bidrag i år, speciellt om man jämför med Angel som hon sjöng 2005 i Keiv - mot den låten och det framträdandet står sig årets låt rätt slätt... (Lite som Sarah Dawn Finer i Melodifestivalen i år...)

  Sen kan jag ju då inte låta bli att påpeka att det Malena gör har gjorts förr, och SÅ mycket bättre (som vanligt när Sverige kommer med ngt...), tänker på Sloveniens bidrag 2007 i Helsingfors; Alenka Gotar med låten Cvet z Juga.
  En vacker kvinna med en underbar röst och en underbar låt - dessutom på slovenska.

  Men det är ju bara mina åsikter ;)
  Vi får väl se hur det går på lördag, och innan dess har vi ju semi 2.

  SvaraRadera
 2. Mattias: (om Chiara): nej, men oj vad vi tycker olika där! Jag tycker tvärtom att hon har låtit bla-bla-ointressant tidigare år, men att hon i år tvärtom såg bättre ut, var bättre stylad, sjöng bra och hade en mycket bättre låt! Och jag älskade Sarah Dawn Finer och Moving on!! :)

  (om Malena och Sloveniens bidrag): håller inte med där heller. Slovenska är coolt, ja, men den låten med Alenka tyckte jag var bedrövlig! Man kan tycka vad man vill om Kempe, men skriva opera-pop, det kan han! Och Malena är superproffsig.

  Nåja, det är skönt att man tycker olika i alla fall, annars hade ju Esc blivit lite trist... ;)

  Jag har inte så mycket förhoppning på semi 2, faktiskt. Gillar Danmark och Azerbadjzan, men tyckte att det mesta annars var rätt bedrövligt. Apropå Danmark så skrev jag ju tidigare om att jag fick Ronan Keating-feeling på den låten. Det var innan jag visste att Ronan faktiskt skrivit den. :)

  Och jag kan nog hålla med dig om att Spaniens bidrag faktiskt är lite skönt, lite banal eurodance-pop med spanska inslag framfört av en cool tjej. Men hur låter det live?

  Vi får som sagt se hur det går! :)

  SvaraRadera
 3. Ja så är det - smaken är olika...
  Det är det som gör hela tävlingen så oerhört svårtippad, speciellt nu när det är så många länder och kulturer inblandade. Ska bli spännande att se hur det slutar, inte minst för Sveriges del - tycker det är svårtippat i år.

  SvaraRadera
 4. Ja, det är det verkligen! Många hyllar ju Norges bidrag, men jag är inte lika positiv. Visst, han är en utrycksfull artist som spelar fiol som en gud, men jag tycker att det är lite för mycket flört med Ryssland och att låten är lite för banal.....men vem vet? Jag kanske också blir charmad? ;)

  SvaraRadera