måndag 21 september 2009

Hos David och Terhi

David och Terhi bor i ett fräscht och trevligt radhus i området Härmälä tillsammans med katten Ipa.



Från fönstret har dom utsikt över det här unika "broccoliträdet". :)



På lördagskvällen blev det god mat och en glad spelkväll tillsammans med Terhis kompis Susanna. Det blev ett rafflande Settlersparti avrundat med ostbricka och vin.



Detta har varit en mycket trevlig helg. Jag har fått se en del av Finland, tagit del av finsk matkultur och framför allt fått träffa David och Terhi. Lea, om du läser bloggen: maistoin perunaleivosta. Smaskens! :)

Hemresa. Rött = tåg, grönt = buss, blått = flyg, total restid: 7 timmar (inklusive väntetider).

Tampere - skorstenarnas stad

Tampere ligger väldigt vackert mellan sjöarna Pyhäjärvi och Näsijärvi och är starkt präglad av sin fabriksmiljö. Dammen som anlades i forsen mellan sjöarna gav staden dess namn.



Vart man än tittar i Tampere ser man en skorsten. Just den här var det tradition att röra vid.



Här kanske jag borde bo - i kvarteret Charlotta? :)



På lördagen fick jag en härlig rundtur i staden, där vi bland annat tittade på finskt hantverk, hörde duktiga gatumusikanter och åt soppa i den fina gamla Kauppahalli (Saluhallen).



Dagen avrundades med en tur upp till Pyynikki där vi åt stadens godaste munkar och beundrade den vackra utsikten.

Nordöst mot Näsijärvi:



Sydost mot Pyhäjärvi:



I söndags, innan mitt tåg gick, hann vi med att titta på Domkyrkan. Det var en vacker kyrka med sina berömda och väldigt annorlunda freskomålningar, vissa riktigt makabra.



Resa till Finland

I helgen (fredag-söndag) åkte jag till Finland för att hälsa på kompisarna David och Terhi. Dom bor i Tampere (Tammerfors), men David mötte mig på flygplatsen i Helsingfors för lite turistande i huvudstaden.

Efter att ha ätit lunch gick vi ner till hamnen och tittade på de fina båtarna.



Senatortorget med Domkyrkan:





Efter att ha vandrat runt på gatorna en stund var det jätteskönt att sätta sig ner och fika på Fazers café. Den här choklad- och hallontårtan var himmelsk!



Innan vi åkte hem till Tampere stannade vi till vid Temppeliaukion kirkko (Tempelplatsens kyrka), en av Finlands mest berömda sevärdheter. Det är en kyrka som är insprängd i berget. Väldigt udda och riktigt häftigt.

fredag 11 september 2009

Klädsömnadskurs - mönsterkonstruktion

I somras sökte jag till en klädsömnadskurs på Folkuniversitetet och blev placerad som reserv. För ett par veckor sedan fick jag besked att jag kommit in på kursen. Igår var första lektionen och det var verkligen jätteroligt - sömnad och matte i sin bästa kombination!! :) I 13 veckor ska vi lära oss att konstruera mönster utifrån våra egna mått, alltså precis som en skräddare gör. Vi börjar med en ärmlös, knälång, figursydd klänning och ur den konstruktionen kan man sedan ta fram alla mönster för överkroppen, t.ex. blusar, toppar, kavajer, kappor och kortare klänningar. Precis vad jag behöver som är storlek XL i alla bredder och S i alla längder! Det säger sig självt att det inte blir helt bra när jag syr efter standardmönster.

Igår skulle vi lära oss själva mönsterkonstruktionens principer och fick tillverka mönster i storlek 1:4 där mönstret fick plats på ett A4-ark. Allt bygger på formler som är framtagna efter kroppens proportioner och ingenjören i mig fick sitt lystmäte! Jag blev klar med min skiss medan dom andra fortfarande satt och försökte förstå vad en rät vinkel var. ;) Nåja, där överdrev jag kanske lite, men det var ju en klar fördel att ha sysslat med konstruktionsritning. Är väldigt förväntansfull inför nästa lektion när vi ska få konstruera mönstret i skala 1:1 efter våra egna mått.



Och i och med att jag kom in på kursen så har jag valt att vänta med körsången till nästa termin. Det ger mig också lite mera tid till att hitta en bra kör.

måndag 7 september 2009

Inflyttningsfest

Hanna och Per hade inflyttningsfest i lördags. Det var en väldigt trevlig fest där stämningen var toppen, maten god och där alla trivdes tillsammans! :)

Efter en rafflande tävling med bland annat Kinderäggsbyggande, uppsnurrade toalettrullar, tärningskast, "bendödarövningar" och glada skratt stod Emil som segrare.

Då och då samlades vi också i köket och hjälpte Hanna och Per med deras kylskåpspoesi.

söndag 6 september 2009

Återförenade!

Emil kom ner och hälsade på och jag bjöd in till spelkväll med middag. Efter att inte ha setts alla fyra tillsammans på över två månader återförenades vi äntligen!


Fina blommor från Hanna och Per

Hanna och Per har förlovat sig och fick ett Settlers i present av mig och Emil, ett Settlers som givetvis måste invigas under spelkvällen! Här är den historiska bilden när den allra första brickan läggs ut. Eftersom det var Pers (och Hannas) spel hade Emil storsint lovat Per att han skulle få lägga ut spelplanen. Per var dock väldigt snäll och lät Emil lägga ut varannan bricka.

För er som tycker att ovanstående låter lite märkligt kan jag berätta att mina kompisar tycker att halva nöjet med Settlers är att lägga ut spelplanen. Detta är ingenting som jag hittar på. :)



I övrigt fortsked kvällen med ett rafflande Tichuparti och så förstås en omgång PLEH!

tisdag 1 september 2009

Typsikt att man ska vara not-dyslektiker!

Jag sjöng i damkören Pia Vocalis i Karlskrona. Jag älskade att sjunga i kören och saknar den mycket. Nu när jag har kommit in i nya jobbet och flytten ner hit är klar har jag blivit väldigt sugen på att sjunga i kär igen. Pia Vocalis var (är) en duktig och ambitiös kör och jag ville gärna hitta en kör utan "ABF-stämpel", vars medlemmar helst inte ska vara 65+. Carolinae damkör lät perfekt, en ambitiös damkör med unga tjejer, som enligt hemsidan sjöng ungefär samma repertoar som Pia Vocalis. Jag skrev ett mail och idag fick jag komma på uppsjungning i vackra Allhelgonakyrkan i Lund.

Jag fick träffa dirigenten och stämfiskalerna för sopranerna och altarna och dom var jättetrevliga. Själva uppsjungningen i sig gick bra, jag klarade de klassiska härmövningarna och gehörsprovet (att kunna sjunga dur- och mollterser efter en spelad ton) och jag hade förberett en sång som jag framförde. Jag hade valt den klassiska "Nu grönskar det" och sjöng sopranstämman på första versen och altstämman på andra versen, för att ge prov på att jag behärskade olika stämmor. Dom sa att jag hade en jättefin röst och det var ju så klart härligt att höra, men jag klarade inte notläsarprovet.

Jag är i princip notblind. Min styrka är att jag nästan bara behöver höra låten en gång för att jag ska kunna sjunga den och det finns ett bra program till datorn som jag använder flitigt, där man kan skriva in sin stämma (och de andra stämmorna), spela upp stämmorna enskilt och tillsammans och öva tills det sitter. Problemet uppstår om jag som körmedlem helt plötsligt på en konsert eller övning måste gå över i en annan stämma, kanske för att det saknas folk i den stämman, då kan jag inte läsa den stämmans noter och det var ett krav för att få komma med i Carolinae damkör, ett krav som jag alltså inte uppfyllde. *snyft*

Kvällen har ägnats åt att nätsurfa efter andra potentiella körer, men till min stora bestörtning upptäckte jag att man måste vara eller ha varit student i Lund för att få vara med i många utav körerna. Typsikt! Jag har skickat ut några ansökningsmail och hoppas att studier i Lund inte är ett krav på dem alla. Kanske får jag chansen ändå? Det vore väldigt roligt att hitta en bra kör här nere!

Någon som läser detta som mot förmodan kan ge ett tips på en bra kör i Lund med omnejd som inte har så strikt notläsarkrav får väldigt gärna tipsa!