onsdag 30 maj 2012

Cykling

Ganska länge har jag tänkt tanken att börja cykla lite längre sträckor i motionssyfte. En dag efter jobbet hängde jag  med arbetskompisen K på hennes cykeltur från jobbet till Malmö (22 km) och efter det blev det några lite längre turer på ett par mil i omgivningarna runt Lund. Att cykla på en 3-växlad damcykel från Skeppshult funkar dessvärre inte riktigt bra i längden, efter en stunds cyklande får man förfärligt ont i svanskotan på grund av att man lägger all vikt på den på grund av den upprätta sittställningen.

Förr-förra onsdagen köpte jag en ny hybridcykel på DeGaVi i Lund, 27 växlar, rakt styre, svart, lättviktad, inget lull-lull mer än stänkskärmar och ringklocka. Jag älskar att cykla på den, det känns att det är bra och allsidig träning, man kommer ut i naturen och kan njuta av den och jag mår väldigt bra efteråt. Vi har haft några fantastiskt vackra dagar och kvällar nu i maj och naturen har varit närmast andlöst vacker med sin skira grönska, lysande gula rapsfält och blommande träd och buskar.När jag cyklar känns det som att jag just då inte behöver någonting annat, som att alla andra saker minskar i betydelse. Jag är just där, just då, tankarna får ny energi, problem löses och nya idéer föds. Jag längtar till nästa gång jag går ge mig ut (jag försöker att ta tre turer i veckan om inte vädret är för jäkligt). En cykelintresserad kollega beskrev det som att det är en tredelad glädje, först när man sitter med kartor och planerar sin rutt, sedan när man genomför turen och efteråt när man kollar i träningsprogrammet och jämför med andra turer och mår bra av träningen.

Jag har några favoritturer. Ett fint ställe är när man cyklar från V Odarslöv ner till Igellösa, när man närmar sig Svenstorps slott genom allén med blommande kastanjeträd. Därefter fortsätter man från Örtofta på cykelvägar av både grus och asfalt, längs med Kävlingeån ända bort till västra delen av Kävlinge och tillbaka till Lund igen på landsvägen via Stångby kyrkby. Den turen är på 3,5 mil.


Favoritturen går från Lund ner mot Gårdstånga, genom Flyinge, bort till Revinge by och sedan tillbaka mot Lund via Södra Sandby och "Hardebergaspåret". Den turen är på 4 mil och känns lagom för mig, jag cyklar den på strax under 2 timmar om vinden och orken är med mig.

2 kommentarer:

  1. Hejsan

    Vilket intressant och härligt inlägg. De trakterna där du rekommenderar cykling, rör jag mig ofta i. Då vi hade stuga i Hörbytrakten så kör man också ofta i dessa trakter på väg upp och hem från stugan. Men även har dessa som utflyktsmål m.m.

    Tyvärr orkar (får) jag inte cykla så mycket mer. Har min diagnos hjärtsvikt, som jag fick i fjol, och cykling pallar jag inte mer än en lagom tur. Men förr cyklade jag en massa och det är härligt.

    SvaraRadera
  2. Tack, ja det är en härlig trakt! Trist med din hjärtsvikt, det kan inte vara så roligt. :-/ Hoppas att du mår bra ändå. Cykling är inte allt.

    SvaraRadera