torsdag 4 augusti 2011

Svenstorps slott

Härom kvällen bestämde jag mig för att cykla norrut och kom via Odarslöv och Igelösa fram till Svenstorp och vad som såg ut att vara ett mycket vackert gods med underbara omgivningar. Man färdades genom en vacker allé fram till huvudbyggnaden där vägen svängde tvärt och man cyklade en slingrig väg genom en dal med en liten å och betande hästar för att sedan komma upp bland längorna som hörde till godset. Det var väldigt fint. Hemma framför datorn kunde jag konstatera att godset faktiskt är ett slott!


Flygbild från Svenstorps godsförvaltning

Bara lite drygt 5 kilometer från oss ligger alltså Svenstorps slott, Skånes främsta exempel på renässansstilen. Slottet byggdes redan i slutet av 1500-talet och har tillfälligt huserat kungar som t.ex. Christian V och Karl XI, som båda bodde på slottet innan slaget vid Lund 1676. År 1723 kom Svenstorps slott in i den Gyllenkrokska familjen, som äger det än i dag.



Den gyllenkrokska familjen och tidigare danska ägare ligger begravda i Igelösa kyrka, en fin liten kyrka som går att se från E22:an. Landshövding baron Axel Gyllenkrook och hans friherrinna har varsin stensarkofag i ett gravrum inne kyrkan, som för övrigt är väl värd ett besök.



Att cykla runt på småvägar på den Skånska landsbygden känns för övrigt som att befinna sig i tredje kvartalet i Nya Bondespelet, fast på riktigt. Vad som känns som ett oändligt antal åkrar bryts av tillfälligt av torp, bondgårdar, herrgårdar och för all del även ett och annat slott. På vänster sida mognar ett kornfält, på höger vajar havren och strax intill växer det betor och potatis. I det fjärde kvartalet fanns kort där det stod "Endast för skogsägare". Jag begrep aldrig hur man bar sig åt för att äga skog i spelet (det var i alla fall inte uppenbart i 1985 års upplaga av spelet, som jag hade). Men det gör nog å andra sidan inte bönderna i södra Skåne heller eftersom det finns väldigt lite skog att äga... ;)


Bild från Boardgamegeek

4 kommentarer:

  1. Om jag inte minns helt fel kunde man innan man slog köpa skog.

    SvaraRadera
  2. Ja, men....jag har för mig att det i mitt spel inte stod utskrivet vad skogen kostade, eller så var den för dyr så att man aldrig hade råd....någonting konstigt med skogen var det i alla fall som gjorde att varken jag eller de jag spelade med någonsin var skogsägare.

    SvaraRadera
  3. Hej

    Mycket intressant läsning då jag själv bygdeforskar och släktforskar sedan 1997. Har anor från Skåne på farfars sida och med forskningen så växte bygdeforksning fram. Så detta inlägg var riktigt riktigt nice för mig....tack.

    SvaraRadera