onsdag 5 augusti 2009

Semesterläsning

Sista dagen på semestern.

Idag har det varit kanonfint väder och jag har ägnat dagen åt att shoppa. Det är perfekt att göra det när vädret är fint, för då är alla på stranden och man är nästan själv i det svala köpcentret. Härligt! Ett par timmar på stranden blev det ändå på eftermiddagen, men annars har de senaste dagarna mest sett ut så här:Perfekt väder för att gotta ner sig riktigt djupt i läsfåtöljen och framför nya TV:n. Förutom de utflykter som redan rapporterats om i Bloggen är det här vad jag ägnat semestern åt:Och av dem kan jag verkligen rekommendera:

* The Curious Incident of the Dog in the Night-time av Mark Haddon.
Boken är skriven i förstaperson av Christopher Bone, en 15-årig pojke med autism. Boken liknar ingenting annat jag läst, den är underfundig, sorglig, tragisk och stundtals rolig och man får en inblick i hur det är att vara autistisk, samt att vara förälder till ett autistiskt barn.

* Midvinterblod och Sommardöden av Mons Kallentoft.
Detta kan verka som ännu en svensk deckarserie om en poliskommissarie och ond bråd död i ett svenskt samhälle. Det är visserligen sant, men Mons har någonting som de flesta andra svenska deckarförfattare saknar - ett fantastiskt språk. Handlingsmässigt är båda böckerna mycket bra och språket är nästan poetiskt. Jag kan knappt bärga mig förrän jag får läsa tredje boken: Höstoffer. De bästa deckare jag läst, faktiskt.

Tidigare i sommar läste jag ju även Johan Theorin, vilket jag nämnt i ett tidigare inlägg, och hans deckare är också mycket läsvärda. Mord även där, men mera om människor och deras tillkortakommanden och om kärlek och sorg. Nattfåk har även en liten övernaturlig touch. En mycket bra bok.

5 kommentarer:

 1. Hahaha, Mons Kallentoft som jag tyckte var jobbig att läsa just på grund av hans speciella språk. Jag har av den anledningen bara läst Midvinterblot och inte någon annan bok. Just nu är jag inne på gamla Jan Mårtensson böcker men jag har också köpt Åsa Larssons Tills dess din vrede upphör som jag tänkte börja på härnäst. Mons köpte jag mest för att den utspelade sig i Östergötland. Önskar mig fler böcker som utspelar sig på ställen där jag känner igen mig lite. Som Norrköping och Karlskrona.

  SvaraRadera
 2. Nä men nu måste jag ju bara protestera! Jag håller precis på och läser Höstoffer, och segare, tristare och tråkigare läsning får man leta efter. Midvinterblod tyckte jag var bra. Sommardöden helt ok, men nu har det minsann gått brant utför. Och att säga att Kallentoft har skrivit de bästa deckarna... nej, där håller jag inte med dig! Annars brukar vi nog vara överens. :-) Men det är klart att du ska läsa höstoffer också, och jag önskar dig en trevlig läsning, även om jag på allvar funderar på att låta bli att läsa ut eländet (vilket bara har inträffat två gånger förut i mitt liv, ena gången boken Sarum på 1300 sidor och på engelska för 20 år sen, andra gången Den svarta boken av Orhan Pamuk för 10 år sen. Båda står fortfarande i min bokhylla och väntar på att jag ska orka ge dem en ny chans... Ska höstoffer bli den tredje boken jag inte orkar läsa ut?).

  SvaraRadera
 3. Vilken besvikelse det du skriver! :(

  Jag tyckte fantastiskt bra om både Midvinterblod och Sommardöden, tyckte att storyn var bra och framförallt att språket var mycket vackert. Jag tycker visserligen om Stieg Larsson (förstås), men även Anna Jansson, Mari Jungstedt, Karin Wahlberg och Camilla Läckberg, men i just Kallentoft fanns någonting - en frisk fläkt. Jag kunde inte lägga böckerna ifrån mig. Dom är ju rätt tjocka, men jag läste ut båda på 4 dagar.

  Det är jättetrist om han inte lyckas behålla kvalitén i tredje boken. Då önskar man nästan att han inte hade släppt den...

  SvaraRadera
 4. Förlåt om jag gör dig ledsen, det var ju inte meningen. Du kanske tycker att den är mycket bättre än jag, det kan vi ju alltid hoppas! Smaken är ju så olika, och det kanske beror lite grann på att bäbisen hindrar mig från sträckläsning också som gör att den känns seg och trist... om man får sjunka in i den utan störningar så kanske den blir bättre. Och om jag nu har dissat den så kanske dina förväntningar blir lägre, och då får du kanske ändå en positiv överraskning när du väl läser den! Eller? (försöker alltid tänka positivt! *ler*)

  SvaraRadera
 5. Det är ju inte ditt fel om han skriver dåligt. :)

  Och som du säger: nu har du sänkt mina förväntningar, så jag kanske kommer att tycka att den är bra, trots allt? ;)

  SvaraRadera